A Babaváró hitel feltételei és igénylésének menete 2020-ban

A Babaváró hitel feltételei és igénylésének menete 2020-ban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-15 Frissítve: 2020-02-17
 

Érdekel a Babaváró hitel, és szeretnéd tudni, hogy jogosultak vagytok-e erre a támogatásra? Vagy belevágnátok, de nem tudjátok, miként kezdjetek hozzá az igényléshez? Összegyűjtöttük a Babaváró hitel igénylésének legfontosabb lépéseit.

A Babaváró hitel remek lehetőség azoknak a fiataloknak, akik gyermeket vállalnának. A maximum 10 millió forint összegű Babaváró hitel ugyanis szabad felhasználású, nincs szükség hozzá ingatlanfedezetre, a hitel pedig az első öt évben mindenképpen kamatmentes. Amennyiben az első öt évben gyermek születik, akkor a Babaváró a futamidő végéig kamatmentes marad, a második gyermeknél elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, míg a harmadik gyermeknél a teljes adósságot elengedik. Sokan kérdezik azokban a Bankmonitor szakértőitől, hogy mit kell tenniük, ha megigényelnék a tmogatást, illetve mik azok a buktatók, amikre mindenképpen érdemes odafigyelniük. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Hirdetés

Hirdetés

1. Ellenőrizzátek a Babaváró jogosultságotokat

A Babaváró hitel esetében az első lépés az, hogy ellenőrizzük a jogosultságot, ugyanis a támogatásnak számos személyi feltétele van. Íme, a legfontosabbak!

  • Család állapot és gyermekek: a támogatást kizárólag házasok igényelhetik. Amennyiben bármelyik félnek van már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságának kell lennie.
  • Életkor: kizárólag a feleség életkora számít, akinek az igényléskor 18 évesnél idősebbnek kell lennie, de nem töltheti be a 41. életévét.
  • Lakcím: Mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.
  • OEP és NAV: legalább az egyik félnek 3 éves folyamatos társadalombiztosítási (TB) jogviszonyt kell tudni igazolni. Ebbe a közfoglalkoztatotti jogviszony maximum 1 évvel számítható be, magyar állampolgár pedig külföldi jogviszonyt is igazolhat. Fontos, hogy a 3 éves TB jogviszonyból a Babaváró igénylést megelőző 180 napnak mindenképpen magyar TB jogviszonyból kell származnia! Ezen kívül egyik félnek sem lehet NAV köztartozása.

Bankmonitor tipp: A legegyszerűbb az, ha a Bankmonitor Babaváró hitel kalkulátorával ti magatok ellenőrzitek, hogy megkaphatjátok-e a kamatmentes támogatást!

2. A Banki hitelképesség ellenőrzése

Bár hivatalosan Babaváró támogatásnak hívják, nem véletlenül ragadt rá a Babaváró hitel elnevezés. Ez ugyanis egy támogatott banki hitel, aminél az állam kamatkedvezményt valamint hitelelengedést ad egy, kettő vagy három gyermek vállalásakor. Mivel hitelről van szó, a Babaváró feltétele az, hogy az igénylők hitelképesek legyenek:

  • rendelkezzenek megfelelő nagyságú igazolt jövedelemmel;
  • pár egyik tagjának se legyen köztartozása,
  • illetve ne szerepeljenek aktív rossz adósként a KHR adatbázisban.

Talán furcsának tűnhet, de érdemes már az igénylés előtt ellenőrizni, hogy a jövedelmünk után mekkora összegű Babaváró hitelre vagyunk jogosultak, ugyanis így még van időnk javítani a helyzeten. A Babaváró hitelt ugyanis egyetlen alkalommal lehet felvenni, ezért ha van rá mód, érdemes a teljes összeget (10 millió Ft) felvenni, máskülönben elveszik a lehetőség egy része.

Ráadásul hiába tűnik egységes terméknek a Babaváró, valójában a banki hitelminősítési gyakorlatok nagyon különbözőek, például máshogy fogadják el a GYES-t, de még abban is vannak eltérések, hogy a kamatmentes vagy a kamattal növelt (vagyis a támogatás nélküli) havi törlesztőt veszik alapul a JTM számításnál. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) pedig azt mutatja meg, hogy a nettó jövedelem mekkora százaléka lehet legfeljebb a hiteltörlesztő. A Babaváró esetében 500 ezer Ft nettó jövedelem alatt ez elvileg 50%, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a bankok többsége 30% körül lövi ezt be.

Nem mindegy azonban az sem, hogy amilyen jövedelemmel (jövedelmekkel) rendelkezünk, ugyanis a bankok között ezek elfogadásában is vannak különbségek. A jövedelem lehet például magyarországi vagy külföldi alkalmazotti jövedelem, vállalkozói jövedelem (például katás), véglegesített nyugdíj, osztalékjövedelem, GYES/GYED/GYET, családi pótlék,  cafetéria (munkáltatóival), ingatlan bérbeadásból származó jövedelem.

 

Bankmonitor tipp: Ha hitelszakértőhöz fordulsz, aki jól ismeri az egyes bankok gyakorlatát, akkor ő segíthet megtalálni azt a pénzintézetet, ahol a jövedelmed alapján a legmagasabb Babaváró összegre számíthatsz. De ha például meglévő lakáshiteledet vagy személyi kölcsönödet váltanád ki a Babaváróval, akkor is jól jön a segítség, ugyanis nem minden bank adja meg kiváltásra, de olyan is van, amelyiknél kizárólag a saját hiteleket lehet Babaváróra lecserélni.

3. A Babaváró hitelhez szükséges dokumentumok összegyűjtése

  • Igazolványok: érvényes személyi igazolvány/jogosítvány/útlevél, lakcímkártya és adóazonosító.
  • 30 napnál nem régebbi Munkáltatói jövedelemigazolás: ezt a munkáltatótól lehet kérni, de fontos, hogy ne legyen 30 napnál régebbi. NAV jövedelemigazolás: a vállalkozóknak NAV jövedelemigazolásra van szükségük, amit az adóhatóságtól szerezhetnek be.
  • Bankszámlakivonat: mint minden hitelnél, itt is szükség van 1-3 havi bankszámlakivonatra, amin látható a jövedelem.
  • 3 év TB jogviszony igazolás: azon területileg illetékes járási hivataloknál lehet kikérni az igazolást, amelyek egészségbiztosítási pénztári feladatkört is ellátnak.
  • Házassági anyakönyvi kivonat
  • Várandósgondozási kiskönyv: Ez akkor kell csak az igényléshez, ha a Babaváró igénylésével együtt a gyermeket is bejelentenénk, hiszen így azonnal felfüggesztik 3 évre a hitel törlesztését. A várandósági kiskönyvből tudják megállapítani a bankok, hogy a magzat betöltötte-e a 12 hetes magzati kort. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a kiskönyv tartalmazza a születés várható időpontját, ez azonban többször hiányzik a dokumentumról. A szülészorvos aláírása és pecsétje is szükséges a dokumentumra, ezek nélkül sajnos nem fogja elfogadni a bank a gyermek bejelentését.

4. Irány a bank vagy egy hitelszakértő!

Fordulhatsz egyesen egy bankhoz, vagy kérheted hitelszakértő segítségét, aki egészen a folyósításig támogat téged. Ez utóbbi akkor különösen hasznos, ha a Babavárót hitelkiváltásra fordítanád, esetleg lakáshitelt is vennél fel mellé. Ilyenkor számos olyan apróság lehet, amin akár az is múlhat, hogy megkapod-e a kért hitelösszeget, de mivel az egyes bankok lakáshitelei között is jelentős árkülönbség lehet, ezt illetően is érdemes körültekintően választani.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés