Autóvásárlás pénzügyi oldala: lízing, vagy személyi kölcsön?

Autóvásárlás pénzügyi oldala: lízing, vagy személyi kölcsön?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-10 Frissítve: 2021-08-06
 

 Az autóvásárlásról a kellő nagyságú megtakarítás hiányában sem kell lemondani, hiszen többféle finanszírozási alternatívát is találhatunk. Az autólízing és a személyi kölcsön egyaránt alkalmas arra, hogy az autónkat megvásároljuk belőle, ugyanakkor a feltételek némileg eltérnek. Saját számításaink alapján az jött ki, hogy az új és a legfeljebb 5 éves használt autóknál a lízinggel, míg 5-6 éves kortól már a személyi kölcsönnel járhatunk jobban.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Hogyan éri meg autót venni?

Az autófinanszírozás során két előnyös megoldással is össze lehet futni. Először is ott van az autólízing, ami magánszemélyként a zártvégű pénzügyi lízinget foglalja magában. Ennek a lényege, hogy gyakorlatilag a lízingcég veszi meg az általad vásárolni kívánt autót, és te törleszted az autó árát illetve a kamatokat. Az autó hivatalosan csak a futamidő végén kerül a tulajdonodba, de persze te használod azt. Természetesen nem csak új, hanem használt autó esetében is igénybe vehető a lízing. Érdemes megjegyezni, hogy a lízing esetében legalább 20%-os önerőt fel kell mutatni, és jellemzően legfeljebb 7 évre szólhat a lízingszerződés.

A másik oldalról a személyi kölcsönt is használhatod autóvásárlásra. Ez gyakorlatilag egy olyan hitelformát jelent, ahol a bank szabadon elkölthető összeget folyósít a részedre, természetesen a hitelbírálati feltételeknek (jövedelemre és munkaviszonyra vonatkozó elvárások) szükséges megfelelni. Ekkor kötelező önerő nincsen, de nyilvánvalóan ebben az esetben sem érdemes saját megtakarítás nélkül belevágni, hiszen a nagyobb hitelösszeg magasabb törlesztővel is jár.

Gyűjtésünkben néhány konkrét példán keresztül néztük meg, hogy is néz ki az autóvásárlás lízinggel illetve személyi kölcsönnel.

  • A lízing esetében több esetet is megnéztünk az új autótól a 6 éves autóig, mivel más kondíciókat érünk el az autó életkorától és vételárától függően (természetesen annál kedvezőbb minél fiatalabb az autó). Az közös volt minden esetben, hogy a lízingcégtől 2 millió forintos finanszírozás igénybevételével számoltunk változó nagyságú önerő mellett (de több mint 20%-os). 5 éves visszafizetés mellett a THM 4 lízingcég ajánlata alapján 7,56-10,27% között szóródott.
  • A személyi kölcsönnél az autóra vonatkozó megkötés nem volt, azt feltételeztük, hogy 5 éves futamidőre 2 millió forintot veszünk fel, ami gyakorlatilag bármilyen autóra fordítható (önerőre is szükség van a vásárláshoz). Ebben az esetben lényeges eltérést jelent az igazolható jövedelem, és hogy a kamatkedvezményért cserébe teljesítünk-e banki elvárást (például jövedelem érkeztetés). A 3 legjobb banki ajánlat alapján 180 ezer forintos keresetnél 11,26%-ra, míg 260 ezer forintos keresetnél 8,45%-ra jött ki a THM, ha a bankhoz érkeztetjük a jövedelmet.

A lízing esetében a havi törlesztőnk 40 100 forint és 42 700 forint között alakul a vásárolt autótól függően. A személyi kölcsön esetében a jövedelemtől függően 43 000 és 40 700 forint lesz a havi hitelkiadás a 2 millió forintos hitelösszeg esetében.

Ez alapján azt mondhatjuk, hogy az új és néhány éves autó esetében a lízing mindenképpen jó megoldásnak bizonyul, azonban egy 5-6 éves használt autónál már a személyi kölcsön is előnyös megoldásnak bizonyul a fizetendő törlesztő alapján. Ebben az esetben amennyiben nincsen meg a szükséges önerő, ugyanakkor, ha a jövedelem elbírja, akár az autó teljes vételárát feltudjuk venni hitelként (persze alaposan mérlegelni kell, hogy ez a havi kiadás bevállalható-e).

Érdemes hozzátenni, hogy a lízingnél új autóvásárlás esetében elérhető lehet gyári finanszírozás is, amelynél akár 2-4%-os, bizonyos esetekben akár 0%-os THM is elérhető. Ez így gyakorlatilag olyan, mint egy 0%-os THM-mel elérhető áruhitel.

Ugyanakkor kulcskérdés lehet a kamatozás kérdése is. A lízingcégek jellemzően változó kamatozást kínálnak, viszont a személyi kölcsönöknél a végig fix kamatozású hitelek dominálnak. Ergo utóbbi esetben a törlesztő nem változhat meg, akkor sem, ha időközben emelkednének a kamatok.

Nézd meg kalkulátorunkkal, mekkora kölcsönt kaphatsz. Kollégáink készséggel segítenek és minden felmerülő kérdésedre válaszolnak!

Mennyi személyi hitelt kaphatok?
Perceken belül megtudhatod, hogy:
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Bankmonitor
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Ft

A meglévő hitelek, hitelkeretek, hitelkártyák jelentősen befolyásolják a felvehető hitel összegét, és a banki elbírálás eredményét!

Számodra elérhető hitelek:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Az alábbi ok(ok) miatt, számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön:
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés