Megoldások, ha NAV jövedelemigazolásra van szükséged!

Megoldások, ha NAV jövedelemigazolásra van szükséged!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-11 Frissítve: 2021-10-12
 

Ha személyi kölcsönre van szükséged, akkor a legfontosabb feltétel a megfelelő jövedelem, amit természetesen igazolnod is kell a bank felé. A KATA-s adózóknak, önmagukat saját vállalkozásukban foglalkoztatóknak, valamint a fizetésüket készpénzben kapóknak ehhez be kell szerezniük egy NAV jövedelemigazolást is. Megmutatjuk, hogyan tudsz szert tenni erre.  

A személyi kölcsönhöz jutás legfontosabb feltétele a megfelelő nagyságú, igazolt és bank által elfogadott jövedelem. Érthető, hiszen a személyi kölcsönök esetében nincs jelzálogfedezet, így a banknak tudnia kell, hogy lesz miből törlesztenie az adósnak.

Milyen jövedelmet fogadnak el a bankok?

Először is azt kell tisztázni, hogy milyen típusú jövedelemfajtákat fogadnak el a bankok személyi kölcsön igénylése esetén. (A lakáshiteleknél kicsit mások a szabályok.) Általánosságban elmondható, hogy a jövedelemnek el kell érnie legalább az aktuális minimálbér összegét – ami 2019-ben bruttó 149 000 Ft, illetve nettó 99 085 Ft –, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a bankok többsége legalább 120 000 Ft-ot vár el. 

Elfogadott jövedelemfajták személyi kölcsönnél, illetve az ezek igazolásához szükséges dokumentumok:

  • Munkavállalói jövedelem – munkáltatói igazolás
  • Külföldi jövedelem – munkáltatói igazolás (Sok banknál van letölthető angol és német nyelvű formanyomtatvány erre a célra, így ha ezt tölteti ki a hiteligénylő, akkor nincs szükség fordításra sem.) Bővebben ITT olvashatsz a külföldi jövedelem hitelezhetőségéről. 
  • KATA-s jövedelem – NAV jövedelemigazolás Itt tájékozódhatsz a KATA hitelezhetőségi aspektusairól.
  • Önmagát saját vállalkozásában foglalkoztató személy jövedelme – NAV jövedelemigazolás
  • Készpénzben kapott jövedelem – NAV jövedelemigazolás
  • Öregségi nyugdíj – nyugdíjszelvény vagy utolsó bankszámla-kivonat, éves nyugdíjértesítő másolat
  • Végleges rokkantsági nyugdíj – Nyugdíjfolyósító Igazgatóság igazolása a határozat véglegesítéséről, bankszámla-kivonat vagy nyugdíjszelvény
Hirdetés
Hirdetés

Személyi kölcsönnél nem figyelembe vett jövedelemfajták:

  • EVA-s vállalkozó bevétele
  • GYES, TGYÁS, GYED, családi pótlék, gyerektartás stb.
  • Ápolási díj
  • Osztalék
  • Közmunkás bér

Bankmonitor tipp: a számodra elérhető legkedvezőbb hiteleket a Bankmonitor hitelkalkulátor oldalán keresheted meg, de könnyen ellenőrizheted azt is, hogy mekkora összegű támogatott, kedvezményes hitelre, vagy vissza nem térítendő támogatásra számíthatsz. 

Munkáltatói jövedelemigazolás beszerzése:

Munkavállalói jövedelem esetében a hiteligényléshez be kell szerezni a megfelelő munkáltatói jövedelemigazolást. Érdemes előbb megkeresni a legjobb hitelt kínáló bankot, majd annak dokumentumát kitöltetni a munkahellyel, mert a pénzintézetek a saját formanyomtatványaikat szeretik leginkább. A formanyomtatványok beszerezhetők a bankfiókokban, de le is tölthetők az interneten, így csak ki kell nyomtatni azokat.

Külföldi jövedelem esetén a kiválasztott banktól angol vagy német nyelvű jövedelemigazolási formanyomtatványt érdemes beszerezni (letölteni és kinyomtatni).

NAV jövedelemigazolás beszerzése:

Bármelyik NAV ügyfélszolgálaton: Előzetes időpont-foglalással sorban állás nélkül intézhető. Ám azt tudnod kell, hogy az igazolást – ha éppen leterhelt a hatóság – nem feltétlenül kapod meg azonnal, az eljárás maximális határideje 6 nap. Az igénylést nem csak az nyújthatja be, akinek a jövedelemigazolására szükség van, de ebben az esetben meghatalmazásról kell gondoskodni. Ha több személy jövedelemigazolására van szükség, akkor természetesen mindegyiküktől kell meghatalmazás. Ha gyorsítani szeretnél az ügymeneten, akkor ITT letöltheted és előre kitöltheted a formanyomtatványt.

Postai úton: a papír alapú igénylés postai úton is beadható, ebben az esetben a jövedelemigazolást is postán kapod majd meg. Legegyszerűbb, ha ehhez ITT letöltöd, majd kinyomtatod a szükséges formanyomtatványt.

Telefonon: erre akkor van csak lehetőséged, ha rendelkezel a telefonos ügyintézéshez szükséges kóddal, amivel azonosítani tudod magad. A kódot a megfelelő nyomtatványon tudod megigényelni, amit ITT tölthetsz le. A kód elkészítése azonban napokig is eltarthat! Ha már rendelkezel NAV telefonos azonosítóval, akkor egyszerűbb a helyzet: a jövedelemigazolás kiállításához mindössze a NAV Ügyfél tájékoztató vonalát (06/40/20-21-22-es telefonszámon) kell felhívnod.

Interneten, az Ügyfélkapun keresztül: leggyorsabb természetesen, ha mindent az interneten intézel. Ehhez 3 dologra van szükséged:

  1. Ügyfélkapu regisztrációra: ha nincs még Ügyfélkapu regisztrációd, akkor a NAV ügyfélszolgálatán vagy bármelyik okmányirodában regisztrálhatsz hozzáférést.
  2. Az Általános Nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) letöltésére és telepítésére a NAV weboldaláról.
  3. Az IGAZOL nyomtatványkitöltő program letöltésére és telepítésére a NAV weboldaláról. Letöltés után a nyomtatványt telepíteni kell, ami ezután megjelenik az ÁNYK-ban (Adatok/Új nyomtatvány), ahol elektronikusan kitölthető, kinyomtatható vagy akár az Ügyfélkapun keresztül azonnal el is küldhető a NAV részére. (Az elektronikus kitöltés előnye, hogy a program figyelmeztet az esetleges hibákra.)

Ha szeretnél biztosra menni és időt spórolni magadnak, akkor Használd a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorát, keresd meg a legjobb ajánlatot és kérd szakértő segítségét, aki segít a teljes hitelfolyamat során. 

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés