Mennyi hitelt vehetünk fel átlagos jövedelemmel és nyugdíjjal?

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagos jövedelemmel és nyugdíjjal?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-03 Frissítve: 2019-05-06
 

Családi kedvezmények nélkül 230 000 Ft, míg kedvezményekkel 237 300 Ft a nettó átlagkereset most Magyarországon, míg az átlagos nyugdíj 134 900 Ft volt az év elején. Megnéztük, ezek hitelfelvétel esetén milyen havi törlesztőre elegendőek.

Azt, hogy mekkora hitelt vehetsz fel, meghatározza a havi nettó jövedelmed nagysága. Az adósságfék szabály ugyanis pontosan meghatározza, hogy a havi nettó jövedelemhez képest legfeljebb mekkora lehet a havonta hiteltörlesztésre fordított összeg. Mielőtt számolgatni kezdenél, tudnod kell, hogy ebben az esetben az igazolt és a bank által elfogadott jövedelemről van szó. Ez munkavállalói jövedelem vagy éppen öregségi nyugdíj esetén egyszerűen számszerűsíthető, ám például a KATA-s vállalkozóknak NAV jövedelemigazolást kell kérniük, amin az adott évben számlázott bevétel 60%-a szerepel csak, vagyis akkora igazolt jövedelem alapján állapítják majd meg a hitelképességüket.

Ahogy a táblázatunkból láthatod, az JTM-korlát (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) függ a hitel típusától (személyi kölcsön vagy jelzáloghitel) és a havi jövedelem nagyságától. A jogalkotók jelenleg 400 ezer Ft jövedelem elérésénél engednek nagyobb eladósodást, ám július 1-től változás lép életbe, akkortól 500 ezer Ft lesz az a jövedelemhatár, ami megléte esetén magasabb lehet a hiteltörlesztők aránya a jövedelemhez képest.

Lakáshitelek esetén jelenleg a 10 éves kamatperiódusú termékek a legnépszerűbbek, vagyis azok, amelyeknél a kamat – és ezzel együtt a hiteltörlesztő – legfeljebb 10 évente változhat. Ilyen kamatperiódus mellett a februári, kedvezmények nélküli nettó jövedelem (230 000 Ft) maximálisan 115 000 Ft-os havi törlesztőt „bír el”, míg személyi kölcsönnél legfeljebb 92 000 Ft lehet a havi fizetnivaló.

A családi adókedvezmény a nettó jövedelmet növeli, így a felvehető hitel törlesztője is magasabb lehet. A kedvezményeket is figyelembe véve februárban 237 300 Ft volt az átlagos nettó kereset, ami 10 évre fixált kamatú lakáshitelnél maximálisan 118 650 Ft-os havi törlesztőre volt elé. Ha személyi kölcsönt választ valaki, akkor itt a felső határ alacsonyabb: 94 920 Ft.

Az öregségi nyugdíj a munkavállalói jövedelemhez hasonlóan hitelezhető jövedelemnek számít, hiszen végleges, kiszámítható bevételi forrást jelent. A jelenlegi nettó átlagos nyugdíj összege 134 900 Ft, ami a példánkban szereplő 10 éves kamatperiódus mellett 67 450 Ft-os havi törlesztőt enged jelzáloghitelnél, míg személyi kölcsönnél 53 960 Ft-nál ránt be az adósságfék.

Fontos kérdés, hogy a fenti havi törlesztők milyen hitelösszeget tesznek lehetővé? Először is tudnod kell, hogy az egyes hiteltermékek kondíciói, vagyis árai között jelentős különbségek lehetnek, ami az adós szempontjából a havi törlesztő nagyságában érhető tetten legjobban. Ez azt jelenti, hogy két ugyanakkora összegű hitelnek – azonos futamidő és kamatperiódus mellett is – nagyon különböző lehet a havi törlesztője. Ezért előfordulhat, hogy az egyiket megkaphatod a jövedelmed alapján, míg a másiknál kikosaraz a bank.

Számszerűsítve: egy 10 millió Ft összegű, 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidővel felvett lakáshitelnek a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor számításai szerint lehet 62 940 Ft illetve 83 012 Ft is a havi törlesztője, ez pedig alapvetően meghatározza a szükséges minimális jövedelem nagyságát.

A jó hitelválasztás ráadásul július 1-től még fontosabb lesz, akkortól ugyanis már nem 400 000 Ft, hanem 500 000 Ft nettó jövedelem megléte esetén engednek csak magasabb jövedelemhez képesti törlesztőt.

De mekkora hitelre elegendő az átlagjövedelemmel elérhető maximális havi törlesztő?

A Lakáshitel Kalkulátor alapján a 237 300 Ft-os átlagkereset a legjobb esetben 18,5 millió Ft lakáshitelre elegendő – 10 éves kamatperiódus és 20 éves futamidő mellett –, de a futamidő meghosszabbításával a törlesztő persze lefaragható, így a felvehető összeg nagyobb is lehet. A futamidő kitolásával persze a teljes visszafizetés nőni fog, hiszen tovább használjuk a bank pénzét!

Ha kíváncsi vagy, hogy a jövedelmeddel mekkora lakáshitelt vehetsz fel, akkor versenyeztesd meg a bankok ajánlatait a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával, míg ha fedezet nélküli hitelt szeretnél, a Személyi Kölcsön Kalkulátorral nézheted meg a lehetőségeidet.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés